[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Det finns en riktig uppsjö med webbplattformar tillgängliga för den som vill bygga en hemsida idag. De har alla sina för- och nackdelar, och ibland kan det vara svårt att välja plattform som utomstående. I ett webbprojekt måste du som användare dessutom leva med verktygsvalet lång tid framöver, och skötseln av hemsidan kan påverkas starkt av ditt val.
I denna artikel går vi igenom 3 vanliga plattformar och vilka styrkor och svagheter de har, för att underlätta framtida val.
WordPress
Den vanligaste plattformen, 23% av webbens hemsidor är gjorda i WordPress och i detta faktum ligger både plattformens styrkor men också dess svagheter.
Fördelar med WordPress
Detta är en stor plattform med väldigt många valmöjligheter. Det är ett flexibelt verktyg som erbjuder obegränsade val när det kommer till mallar, plug-in och andra attribut. Dessutom kan man själv välja om man vill köpa påkostade lösningar, eller kostnadsfria lösningar, utefter hemsidans behov. Dessutom finns det mycket dokumentation och support att få som användare, just eftersom verktyget är så populärt.
Nackdelar med WordPress
WordPress svaghet är baksidan av valmöjligheterna. Det är svårt att få översikt och eftersom det är en open-sourceplattform så kan det vara svårt att avgöra kvalitén och kalibern av diverse plug-in och dyl. Dessutom behöver WordPress sidor regelbundna uppdateringar som kan vara komplicerade om man som användare inte har mycket webb-erfarenhet, särskilt om man arbetat med många tillägg under konstruktionen.
Squarespace
Squarespace har vuxit snabbt på senare tid även om plattformen existerat sedan länge. Det är en tjänst som låter användare bygga hemsidor i ett väldigt förenklat verktyg som kräver väldigt lite erfarenhet.
Fördelar med Squarespace
Det är snabbt att komma igång och enkelt att lära sig. Det blir dessutom nästan alltid snyggt eftersom verktyget är byggt på ett sätt som gör det svårt att gå ifrån grund-designen som är väldigt clean och modern.
Nackdelar med Squarespace
Den största nackdelen med Squarespace är den höga kostnaden. Tjänsten kostar ungefär mellan 100-250 kronor i månaden beroende på hemsidans storlek och priset är kontinuerligt, så med tiden hamnar denna plattformen på högre kostnader än de flesta andra lösningarna.
Squarespace är inte heller den bästa plattformen för den som behöver en hemsidan med skräddarsydda funktioner, eftersom de stänga mallarna som skapar snygga hemsidor inte är like flexibla som andra verktyg.
Drupal
Drupal är ett populärt och moget open source-publiceringsverktyg byggt i PHP. Precis som WordPress finns det en stor community med mycket stöd och ett stort urval av tilläggsfunktioner.
Fördelar med Drupal
Drupal anses generellt bättre lämpat än till exempel konkurrenten WordPress att hantera komplicerade webbprojekt som kräver en hög grad av flexibilitet. Grundinstallationen av Drupal må vara spartansk, men det finns tusentals med insticksmoduler för ökad funktionalitet så som kalendrar, skräddarsydda fält för information, schemaläggningar och annan automatisering. Drupal anses också vara ett särskilt tillförlitligt verktyg med utmärkta möjligheter för sökmotorsoptimering.
Nackdelar med Drupal
Ju mer ett verktyg klarar av desto mer komplicerat blir det för en oerfaren användare. Drupal må erbjuda större möjligheter men det har också en brantare och längre inlärningskurva än andra alternativ. Det är helt enkelt ett komplicerat system som kräver med av den som bygger hemsidan.
Vilken plattform bör jag välja?
Dessa tre verktyg är verkligen bara toppen på ett stort isberg som sträcker sig långt och brett. Det är inget enkelt val, men i slutändan beror det på användarens erfarenhet, budget och behov. I längden lönar det sig oftast att investera i en bra hemsida som uppfyller alla krav på funktionalitet, eftersom en hemsida är något man som verksamheten måste leva med länge och en dåligt fungerande hemsida kan i längden bli källan till stor frustration och mycket elände.
Om du känner att du vill ha mer hjälp med valet eller rent av konstruktionen av en hemsida är du såklart alltid välkommen till nerdarna för hjälp! Du kan alltid nå oss på [email protected].[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]